Vinařství V & M Zborovský, Velké Pavlovice

VÍNO



Kategorie vín

DLE OBSAHU CUKRU

Suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru v litru.
Polosuché:  4,1 - 12 g zbytkového cukru v litru.
Polosladké:  12,1 - 45 g zbytkového cukru v litru.
Sladké:  minimální obsah 45 g zbytkového cukru v litru.

DLE BARVY

Bílé víno: Vyrábí se  z bílých, růžových nebo modrých hroznů révy vinné. Bílé víno z modrých hroznů se nazývá klaret. Hrozny se lisují ihned nebo několik hodin po pomletí.
Růžové víno: Vyrábí se z modrých hroznů bez nakvášení. Hrozny se lisují krátce po pomletí, nebo se brzy po pomletí zcedí část moštu od slupek a ty se použijí na výrobu červeného vína.
Červené víno: Vyrábí se z modrých hroznů nakvášením. Hrozny po pomletí kvasí několik dnů až týdnů spolu se slupkami a zpravidla se lisují až po dokvašení.

DLE TŘÍDY A DRUHU

STOLNÍ VÍNO
   Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 11° NM. Nesmí se označovat názvem odrůdy.
Stolní zemské víno
   Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 14° NM. Zpravidla  se označuje názvem odrůdy. Také se označuje jako moravské zemské víno nebo české zemské víno.
 JAKOSTNÍ VÍNO
Jakostní víno odrůdové
   Vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 15° NM. Označuje se názvem odrůdy.
Jakostní víno známkové
   Víno smí být vyráběno smísením jakostních vín odrůdových. Název vína si může výrobce zvolit podle vlastního uvážení.

JAKOSTNÍ VÍNO S PŘÍVLASTKEM
Nesmí se doslazovat cukrem.
Kabinetní víno: vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 19° NM. 
Pozdní sběr: vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 21° NM. 
Výběr z hroznů: vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 24° NM. 
Výběr z bobulí: vyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 27° NM.
Výběr z cibéb: vyrábí se z vybraných přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 32° NM.
Ledové víno: vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotě -  7 °C a nižší, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27° NM.
Slámové víno: vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu, nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27° NM.

* Počet stupňů NM (normalizovaný moštoměr) = množství kg cukru ve 100 litrech moštu.



O víně

Historie vína, původ vína.

Již člověk mladší doby kamenné sbíral plody plané révy a patrně poznal i opojné účinky zkvašené šťávy z bobulí. Réva vinná patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Samotný termín víno pochází z gruzínského gvino. Pro svou jedinečnou chuť byla nejčastěji kultivována planá Vitis vinifera, hojně pěstována v oblastech dnešního Iránu a Izraele. Archeologická expedice v Iránu objevila džbán ...

Odrůdy révy

Odrůdy pro bílá vína:

CHARDONNAY

   Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského modrého s odrůdou Heunisch. Na Moravě se spolu s Rulandským bílým pěstuje od nepaměti. U nás bylo s Rulandským bílým často zaměňováno a v nevědomosti se Chardonnay pěstovalo jako Rulandské bílé. Je právem globální nejoblíbenější bílou odrůdou a patří k nejkvalitnějším vínům. Má zelenožlutou ...

Kategorie vín

DLE OBSAHU CUKRU

Suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru v litru.
Polosuché:  4,1 - 12 g zbytkového cukru v litru.
Polosladké:  12,1 - 45 g zbytkového cukru v litru.
Sladké:  minimální obsah 45 g zbytkového cukru v litru.

DLE BARVY

Bílé víno: Vyrábí se  z bílých, růžových nebo modrých hroznů révy vinné. Bílé víno z modrých hroznů se nazývá klaret. Hrozny se lisují ihned nebo několik hodin po p...



Vinařství V&M Zborovský

VINAŘSTVÍ V & M ZBOROVSKÝ   |   VINOTÉKA   |   BURČÁK OD PRAMENE   |   POSEZENÍ VE SKLEPĚ

      © 2010 Vinařství V & M Zborovský   |   webdesign: Huslík
Link:   Boty   |   Jízdní kola   |   Antikvariát   |   Bazény   |   Nábytek