Již člověk mladší doby kamenné sbíral plody plané révy a patrně poznal i opojné účinky zkvašené šťávy z bobulí. Réva vinná patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Samotný termín víno pochází z gruzínského gvino. Pro svou jedinečnou chuť byla nejčastěji kultivována planá Vitis vinifera, hojně pěstována v oblastech dnešního Iránu a Izraele. Archeologická expedice v Iránu objevila džbán ...
Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského modrého s odrůdou Heunisch. Na Moravě se spolu s Rulandským bílým pěstuje od nepaměti. U nás bylo s Rulandským bílým často zaměňováno a v nevědomosti se Chardonnay pěstovalo jako Rulandské bílé. Je právem globální nejoblíbenější bílou odrůdou a patří k nejkvalitnějším vínům. Má zelenožlutou ...
Suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru v litru. Polosuché: 4,1 - 12 g zbytkového cukru v litru.Polosladké: 12,1 - 45 g zbytkového cukru v litru.Sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru v litru.
Bílé víno: Vyrábí se z bílých, růžových nebo modrých hroznů révy vinné. Bílé víno z modrých hroznů se nazývá klaret. Hrozny se lisují ihned nebo několik hodin po p...